Types Of Food That Cause Gastritis (A Systematic Review)
DOI:
https://doi.org/10.35568/healthcare.v6i2.4804Keywords:
Food, gastritis, pathogenesisAbstract
Gastritis is one of the non-communicable diseases that occurs due to an unhealthy and irregular lifestyle. Gastritis is a disease of the stomach due to inflammation or swelling of the gastric mucosa area. Gastritis can cause discomfort in the upper abdomen, resulting in headaches and reduced appetite than before. Gastritis can occur due to the relationship between wounds in the gastric mucosa and the inflammatory process of the gastric lining epithelium. The purpose of this study was to determine the types of foods that can cause gastritis. The method in this Literature Review using 5 databases, which are Google Scholar, PubMed, EBSCo, Sciencedirect, and Scopus. The results of this study obtained 4 articles that were reviewed where milk consumption, chili sauce consumption, tea consumption, spicy consumption, acid consumption, instant noodle consumption, white bread consumption, chicken soup consumption, and risky food consumption could be the cause of gastritis. The conclusion of this study Gastritis can also cause other symptoms, namely the onset of complaints of pain in the solar plexus, symptoms of nausea and vomiting, feeling of tightness, bloating, and weakness. To prevent gastritis, it is necessary to have good food consumption habits
Downloads
References
Agif Miftahul, A., Yani, A., & Lestari, Y. N. (2020). Hubungan Frekuensi Jenis Makanan dan Rata-Rata Asupan Harian (Energi, Karbohidrat, Lemak, dan Protein) dengan Terjadinya Gastritis (Studi pada Pegawai di Rumah Sakir Holistic Purwakarta). Sport and Nutrition Journal, 2(2), 65–72. https://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/spnj/
Amanda, K. A., Firdausy, A. I., Alfaeni, S. W., Amalia, N., Rahmani, N. A., & Nasution, A. S. (2022). Hubungan Pola Makan Dan Stres Dengan Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Ibn Khaldun. Contagion: Scientific Periodical Journal of Public Health and Coastal Health, 3(2), 75. https://doi.org/10.30829/contagion.v3i2.9627
Angelica, Y., & Siagian, E. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis pada Mahasiswa Keperawatan Universitas Advent Indonesia. 12, 43–49.
Astawan, M. (2011). Pangan Fungsional untuk Kesehatan yang Optimal. Journal of Chemical Information and Modeling, 58(12), 7250–7257.
Barkah, A., & Agustiyani, I. (2021). Pengaruh Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis di Puskesmas Setu I. Jurnal Antara Keperawatan, 4(1), 52–58. https://doi.org/10.37063/antaraperawat.v4i1.462
Dewi, R., Fadilla, N., Aldilas, W. T., Rosita, M., Pinasty, A. P., Khodijah, S. A., Zalita, T. O., & Nurhikmah, N. (2023). Edukasi Pengobatan Gastritis Melalui Pemanfaatan Obat Herbal. ADMA : Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(1), 99–110. https://doi.org/10.30812/adma.v4i1.2922
Endang, L., & Puspadewi, V. (2012). Penyakit Maag Dan Gangguan Pencernaan. Yogya : Penerbit Kanisius.
Fatsiwi Nunik, A., & Yulianda, Y. (2021). Hubungan Komunikasi Terapeutik dan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis Di Puskesmas Ujung Karang Bengkulu Tengah. JURNAL ILMIAH, 09(April).
Fika Diliyana, Y., & Utami, Y. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Remaja di Wilayah Kerja Puskesmas di Balowerti Kota Kediri.
Gustin, R. K. (2018). Faktor-faktor Yang Berhubungan dengan Kejadian Gatsritis pada Pasien yang Berobat Jalan di Puskesmas Gulai Bancah Kota Bukittinggi Tahun 2011. Watson Journal of Nursing, 3(1), 1–12.
Ilham, M. I., Haniarti, & Usman. (2019). Hubungan Pola Konsumsi Kopi Terhadap Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Muhammadiyah Parepare. 1(1), 433–446.
Imayani, S., Ch, M., & Aritonang, J. (2017). Gastritis dan Faktor-Faktor yang Berpengaruh (Studi Kasus Kontrol) Di Puskesmas Bebesen Kabupaten Aceh.
Kementrian Kesehatan RI. (2018). Riset Kesehatan Dasar RIKESDAS. Jakarta: Balitbang Kemenkes RI.
Kusnedi, R. (2021). Pengaruh Penambahan Pengembang Roti Terhadap Parameter Organoleptik Pada Pembuatan Roti Manis. 1(2), 60–71.
Liliandriani, A., Abidin, U. W., & Inrawati, I. (2021). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Al Asyariah Mandar. Journal Peqguruang: Conference Series, 3(2), 789. https://doi.org/10.35329/jp.v3i2.2545
Lusiana; Amalia & Suprayitno. (2020). Hubungan Jenis Makanan dengan Kejadian Gastritis pada Kelompok Usia 20-45 Tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Bengkuring Kota Samarinda Tahun 2019. Borneo Student Research, 1(2), 1221–1226.
Muniroh, A. L. (2015). Riwayat Makanan yang Meningkatkan Asam Lambung Sebagai Faktor Risiko Gastritis. 38(1), 9–20.
Nina, A. (2012). Hubungan Faktor Konsumsi dan Karakteristik Individu dengan Persepsi Gangguan Lambung pada Mahasiswa Penderita Gangguan Lambung di Pusat Kesehatan Mahasiswa (PKM) Universitas Indonesia Tahun 2011.
Nindia, B., Endang, W., & Rany, A. (2022). Hubungan Konsumsi Lemak Hewani, Makanan Pedas, dan Minuman Tinggi Kafein Dengan Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Poltekkes Kemenkes Malang. Jurnal Nutriture, 1, No 2(2), 21–28.
Ningsih, T. W., & Suprayitno. (2017). Hubungan Pengetahuan dan Frekuensi Konsumsi Makanan Berisiko (Mie Instan) dengan Kejadian Gastritis di Kelurahan Kampung Baqa Wilayah Kerja Puskesmas Kampung BaqaSamarinda Seberang. Publication Manuscript, Program Studi Ilmu Kesehatan Masyarakat STIKES Muh.
Novitayanti, E. (2020). Identifikasi Kejadian Gastritis Pada Siswa Smu Muhammadyah 3 Masaran. Infokes: Jurnal Ilmiah Rekam Medis dan Informatika Kesehatan, 10(1), 18–22. https://doi.org/10.47701/infokes.v10i1.843
Oktavia, W. (2009). Hubungan Pola Makan Dengan Gastritis Pada Mahasiswa S1 Keperawatan Program A FIKES UPN Veteran Jakarta.
Salsabila, G. S., Amini Hutajulu, S., Hastuty, W., Tasya, T., Rismaya, U., Batubara, S. Della, Siagian, Annisyah, Y., Rahmanda, V., & Utami, T. N. (2024). Gambaran pola makan pada penderita gastritis pada wilayah kerja puskesmas pembantu di desa rantau panjang. 83–89.
Sani, W., & Jufri, N. N. (2016). Analisis faktor kejadian penyakit gastritispada petani nilam di wilayah kerjaPuskesmas Tiworo Kab. Muna Barat DesaSampia Jaya tahun 2016. jurnal IlmiahMahasiswa Kesehatan Masyarakat(JIMKESMAS).
Setyaningsih, I. (2021). Factors Related to Gastritis Events At The Ages 17-21 Years Old in The Work Area of Pesanggrahan Public Health Center (Puskesmas) in 2018. Muhammadiyah International Public Health and Medicine Conference. https://e-journal.fkmumj.ac.id/index.php/miphmp/article/view/54
Sri Futriani, E., Tridiyawati, F., & Maulana Putri, D. (2020). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis pada Mahasiswa Tingkat II Di Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Abdi Nusantara Jakarta Tahun 2018. 3(1), 5–8.
Surya, D. S., A. Arsunan, A., & Jumriani, A. (2020). Faktor Yang Berhubungan dengan Kejadian Gastritis Di Puskesmas Biru Kabupaten Bone. Hasanuddin Journal of Public Health, 1(2), 172–182.
Teng, & Philip. (2013). Gambaran Histopatologi Lambung Tikus Wistar yang Diberi Cabe Rawit. e-Biomedik, 1.
Uwa, L. F., Milwati, S., & Sulasmini. (2019). Hubungan Antara Stres dan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis yang Terjadi DI Puskesmas Dinoyo. 4.
Wahyuni, S. D., Rumpiati, & Lestariningsih, R. E. M. (2017). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Remaja. Global Health Science, 2(2), 149–154. http://jurnal.csdforum.com/index.php/ghs
Waworuntu, E. T., Pangemanan, D., & Natalia, A. (2024). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis di Desa Kopiwangker. Jurnal Keperawatan, 12(1), 29–37. https://ejournal.unsrat.ac.id
Yunanda, F. T., Wahyurianto, Y., Retna, T., & Triana, W. (2023). Gambaran Faktor Penyebab Terjadinya Gastritis Di Desa Tlogowaru Wilayah Kerja Puskesmas Temandang Kabupaten Tuban. Jurnal Multidisiplin Indonesia, 2(8), 1742–1757. https://doi.org/10.58344/jmi.v2i8.352
Zajuly, M., Subroto, H., & Faridah, I. (2023). Jurnal Bioedutech:Hubungan Antara Pola Makan Dan Tingkat Stress Dengan Gejala Gastritis Pda Remaja Di SMAN 25 Kabupaten Tanggerang Tahun 2023. Jurnal Bioedutech : Jurnal Biologi, Pendidikan Biologi, Dan Teknologi Kesehatan, 9. https://doi.org/https://doi.org/10.572349/biedutech.v2i1.1221
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.