Training on Booking Management and Business Analysis of Goat Farming Group in Teunom, Aceh Jaya Regency
DOI:
https://doi.org/10.35568/abdimas.v6i1.2744Keywords:
Bookkeeping Management, Business Analysis, Goat FarmingAbstract
From this community service activity, the Juang Group as a partner, has the knowledge, ability and can see about the goat fattening business, especially bookkeeping management and business/marketing analysis and promotion so that they are independent during this covid pandemic, and have an impact on the quality of life of partners, in terms of economy, health, family education and others. Problems faced by the Juang Group, The accounting management aspect of the partner group is still traditional, Has never made financial books, so that business planning is not based on financial data of real business activities, the solution is to provide training and direct assistance on the cash recording/bookkeeping mechanism. In the aspect of the marketing system and product promotion, they still rely on word of mouth strategies, and do not yet have the ability to use the internet as a media promise. The solution provides training and facilitates the creation of websites and other online media. The Juang Group can implement strategic segmentation, targeting and positioning, as well as being able to conduct market and competition analysis, thus forming a long-term partner network in Aceh Jaya, Aceh Province and other target markets.
Keywords: Bookkeeping Management, Business Analysis, Teunom, Goat Farming
Downloads
References
Andarsari, P. R., & Dura, J. (2018). Implementasi Pencatatan Keuangan Pada Usaha Kecil dan
Menengah (Studi pada Sentra Industri Kripik Tempe Sanan di Kota Malang ). Jurnal JIBEKA,
, 59–64. (online), https://media.neliti.com/media/publications/262609- implementasipencatatankeuangan-pada-us 334acce7.PDF, diakses tanggal 15 September 2022.
Anggara, E. B, M. Nasich, H. Nugroho dan Kuswati. (2014). Produktivitas Induk Kambing
Kacang di Kecamatan Kedungadem Kabupaten Bojonegoro. Hasil Penelitian. Fakultas
Peternakan Universitas Brawijaya, Malang
Arisandi, R. (2017). Evaluasi Keberhasilan Inseminasi Buatan di Kecamatan Tombolo
PaoKabupaten Gowa (Doctoral dissertation, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar).
Bharoto, Apsari, SR. Analisis Kelayakan Agribisnis Penggemukan Ternak Domba dengan
Pakan Fermentasi (Studi Kasus Penggemukan Ternak Domba, Di Pesantren Sunan
Kalijaga, Desa Jomblangan, Wonocatur, Kabupaten Bantul). Jurnal Ilmu-Ilmu
Pertanian. 2012 (16): 2.
Dewi, D., Harianto, S. Mangkupra Wira, dan N. Kusnadi. (2010). Peran Pengembangan Sumber
Daya Manusia dalam Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga Petani di Daerah
Isitimewa Yogyakarta. Forum Pascasarja, 33(2).155-164.
Ginting, S., P. (2010). Beberapa Alternatif Skema Percepatan Perkembangan dan Penyebaran
Bibit Kambing Boerke. Prosiding Seminar Nasional. Balai Besar Pengkajian dan
Pengembangan Teknologi Pertanian Bogor. 246-255.
Krisna, R. dan E. Manshur. (2006). Tingkat pemilikan sapi (skala usaha) peternakandan
hubungannya dengan keuntungan usahatani ternak pada kelompoktani ternak sapi
perah di Desa Tajur Halang Bogor. J. PenyuluhanPertanian 1(1) 61 - 64.
Layyinaturrobaniah., &Muizu, W.O.Z. (2017). Pendampingan Pengelolaan Keuangan Usaha
Mikro Di Desa Purwadadi Barat Dan Pasirbungur Kabupaten Subang. Jurnal Pekbis,
(2), 91 – 103. Https://Doi.Org/10.24912/Ja.V21i3.242
Novitasari, E. (2019). Metode Mudah Menyusun Pembukuan Sederhana. Quadrant.
Priyanto, M.D. dan Yulistiani, D. (2005). Karakteristik peternak domba/kambing dengan
pemeliharaan digembalakan/angon dan hubungannya dengan tingkat adopsi inovasi
teknologi. Jurnal Seminar Nasional Teknologi dan Veteriner.Bogor.
Rianti, A. A., & Swadarma, D. (2013). Pembukuan Sederhana Usaha Dagang dan Jasa. Laskar
Aksara
Riawan, antoso A, Chamidah A. Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Manajemen
Usaha Untuk Peningkatan Hasil Ternak Di Desa Gupolo Babadan Ponorogo. Jurnal
Budimas. 2021: (03). 01
Rusdiana, S. dan R. Hutasoit. (2014). Peningkatan Usaha Ternak Kambing di Kelompok Tani
Sumbersari Dalam Analisis Ekonomi. SEPA, 11(2). 151- 162.
Rusdiana, S., L. Prahari dan Sumanto. (2015). Kualitas dan Produktivitas Susu Kambing Perah
Persilangan di Indonesia. Jurnal Badan Litbang Pertanian, 34(2). 79-86.
Sari, C. T., & Indriani, E. (2017). Pentingnya Pembukuan Sederhana Bagi Kelompok UMKM
KUB Murakabi Desa Ngargoyoso. 1(April), 17–21.
Siregar,S. A.,Surya., dan Amri., (2009). Analisis Pendapatan Peternak Sapi Potong di
Kecamatan Stabat, Kabupaten Langkat. Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas
Sumatera Utara.
Soekartawi, dkk. (2012). Ilmu Usahatani dan Penelitian untuk Pengembangan Petani
Kecil.Penerbit Universitas Indonesia. Jakarta
Solikah, M., Astuti, P., & Paramitha, D. A. (2017). Analisis faktor-faktor Yang Mempengaruhi
Persepsi Wirausahawan Terhadap Pentingnya Pembukuan dan Laporan Keuangan. Jurnal
Akuntansi & Ekonomi FE UN PGRI Kediri, Vol. 2(1), Pp 12-21. (Online)
http://ojs.unpkediri.ac.id/index.php/akuntansi/article/download/602/437. diakses tanggal 15
September 2022.
Sudjana. T. D. (2011). Peningkatan Konsumsi Daging Ruminanisa Kecil dalam Rangka
Diversifikasi Pangan daging Mendukung PSDSK 2014. Prosing Workshop Nasional
Puslitbangnak, bekerjasama dengan Puslitbangbun, Jakarta, 15 oktober 2011, hal 17-
Susanta, Wayan Erma. (2016). Analisis pendapatan usahatani padi sawah metode tanam benih
langsung. E-j agrotekbis 4(1) : 113-120. Diakses pada tanggal 15 September 2022.
Sodiq A, dan Abidin Z. Sukses Menggemukan Domba. Jakarta. PT Agro Media
Pustaka;2008.
Tachrudin, Hadid. Kelayakan Agribisnis Penggemukan Kambing Gibas Di Kabupaten Tegal.
Journal of Agribusiness and Community Development (AGRIVASI).2021.(l):1, No.01,
pp. 33-4
Tim Karya Tani Mandiri. Pedoman Beternak kambing. Bandung. CV. Nuansa Aulia; 2013.
Yani Suryani, Maimunah Siregar, Desi Ika. 2020. Pengelolaan Keuangan Dan Pembukuan
Bagi Kelompok Tani Jamur Tiram Domas. Prosiding Hasil Pengabdian Kepada
Masyarakat, HAPEMAS 2, Hal: 368-376.
Yuesti, A., Kepramareni P, (2019). Manajemen Keuangan Jendela Pengelolaan Bisnis. Badung.
Cv Noah Aletheia
Wahyuningsih, E. D., Setiawati, I., & Prasojo, T. A. (2017). Pemberdayaan Pelaku Usaha Mikro
Dengan Memberikan. Prosidimg Seminar Nasional Publikasi Hasil-Hasil Penelitian Dan
Pengabdian Masyarakat, September, 491–495